MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z ziemniakami

Składnik ziemniaki został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Chłodnik z porów

Forma potrawy: Zupy

25 dag białych części porów
2 duże ziemniaki (ok. 25 dag)
1 jabłko
3/4 szklanki jogurtu
łyżka masła
łyżeczka szczypiorku
pieprz i sól

Zupy z ziemniaków » zobacz przepis

Zupa gulaszowa

Forma potrawy: Zupy


60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra

Zupy z ziemniaków » zobacz przepis

Zupa-krem kalafiorowa

Forma potrawy: Zupy

kawałek kalafiora
2 ziemniaki
sól
biały pieprz
kminek
listki bazylii
łyżeczka masła

Zupy z ziemniaków » zobacz przepis

Kapuśniak ze schabem

Forma potrawy: Zupy

50 dag schabu karkowego
1 łyżka masła roślinnego
750 ml rosołu warzywnego (instant)
40 dag kwaszonej kapusty
80 dag ziemniaków
1 por
4 jagody jałowca
2 listki laurowe
sól, pieprz

Zupy z ziemniaków » zobacz przepis

Krupnik z kaszy gryczanej

Forma potrawy: Zupy

20 dag kaszy gryczanej
20 dag surowego boczku
włoszczyzna
40 dag ziemniaków
natka pietruszki
sól

Zupy z ziemniaków » zobacz przepis

Zupa paschalna

Forma potrawy: Zupy

1 kość szpikowa wołowa lub cielęca
1 kg mięsa wołowego lub cielęcego
0,5 kg marchwi
0,5 kg rzepy
0,5 kg ziemniaków
1 kg świeżego bobu
0,5 kg cukinii
3 średnie pory (tylko białe części)
15 łodyżek natki pietruszki
1 cebula
sól, pieprz
pęczek kolendry

Zupy z ziemniaków » zobacz przepis

Zupa z zielonej soczewicy

Forma potrawy: Zupy

150-200 g zielonej soczewicy (około 3/4 szklanki)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki tymianku
szczypta ostrej papryki
2 ziemniaki
sól

Zupy z ziemniaków » zobacz przepis

Kapuśniak staropolski

Forma potrawy: Zupy

50 dag kości
25 dag włoszczyzny
30 dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2 dag grzybów suszonych
5 dag powideł śliwkowych
2 dag mąki
4 dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec

Do podania:
ziemniaki

Zupy z ziemniaków » zobacz przepis