Forma potrawy: Zupy
1250 ml rosołu z kostki rosołowej
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
10 dag sera żółtego (parmezan)
4 żółtka
1/4 l śmietany
koper
sól
Do podania
15 dag ugotowanego makaronu
Forma potrawy: Zupy
20 dag migdałów
2 l mleka
3 - 4 łyżki cukru
2 łyżki masła
5 dag rodzynek
4 - 6 kropli olejku migdałowego
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
Forma potrawy: Zupy
1200 ml bulionu z kury
150 g gotowanych piersi z kurczaka
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
150 g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
3 łyżki sherry
sól, pieprz
2 łyżki zielonej siekanej pietruszki do przybrania
Forma potrawy: Zupy
3 l. - wody przegotowanej
1 - szklanka mąki owsianej
1 - szklanka mąki pszennej razowej
kromka razowego chleba
sól
5 - ząbków czosnku
5 - listków laurowych
Forma potrawy: Zupy
4 żółtka
1 litr rosołu
łyżka oliwy z oliwek
tarty parmezan
4 kromki białego chleba
2 łyżeczki suszonego oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Forma potrawy: Zupy
1 - łyżka mąki
1 - kaczka z podrobami oraz 1 szklanka krwi z kaczki
1 lub 2 - szklanki śmietany
3 - kwaśne twarde jabłka (antonówki lub papierówki)
10 dag - suszonych śliwek
cukier
1 - łyżka octu winnego
pieprz
przyprawa do zup w proszku
sól
kilka listków laurowych
pęczek włoszczyzny
Forma potrawy: Zupy
20 raków
łyżka mąki
łyżka masła
0,5 - kubka kwaśnej śmietany
1 l. - bulionu wołowego
sól
gałązka kopru lub pęczek koperku