cojemy.pl > Zupy > Barszcz ukraiński

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z majonezem i pieczarkami

Barszcz ukraiński

Formy potrawy: zupa, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

0,5 główki posiekanej białej kapusty
4-5 - ziemniaki pokrojone w kostkę
2 - ugotowane buraczki ćwikłowe starte na tarce
1 - szklanka ugotowanej białej fasoli
1 - marchew starta na tarce
1 - szklanka śmietany
1 - cebula pokrojona w kostkę
3 - łyżki pasty pomidorowej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
1 - łyżka oleju

Przyrządzanie

Do wrzącej wody dodajemy kapustę i ziemniaki z wodą i całość gotujemy pod przykryciem.

Na patelni na oleju musimy zeszklić cebulę na złoty kolor, dodajemy marchew oraz pastę pomidorową lub świeże pomidory bez skórki starte na tarce.

Po podsmażeniu dodajemy buraczki oraz dodajemy śmietanę i mieszamy wszystkie składniki doprowadzamy do zagotowania, po czym dodajemy do garnka z kapustą, do którego wcześniej dodaliśmy fasolkę.

Całość mieszamy i gotujemy 2 - 4 min. w między czasie siekamy natkę pietruszki i zupę podajemy do jedzenia.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Burak ćwikłowy, Cebula, Fasola, Kapusta, Marchew, Olej, Pieprz, Pietruszka, Pomidor, Sól kuchenna, Ziemniaki, Śmietana

Podobne przepisy

Barszcz małorosyjski

Forma potrawy: Zupa
1/2kg wieprzowiny lub golonki lub kiełbasy
włoszczyzna
1/2 główki kapusty
6 ziemniaków
3/4 szklanki soku pomidorowego
sól, pieprz
listek laurowy
zielenina
» zobacz przepis

Barszcz z rzodkiewką

Forma potrawy: Zupa
3 buraki ćwikłowe
200g białej kapusty
rzodkiew
cebula
szklanka gęstej i słodkiej śmietanki
sól
2 litry wody
 
Do podania z:
koperek
lub natka pietruszki
» zobacz przepis

Barszcz

Forma potrawy: Zupa
3 l. - przegotowanej wody
kromka chleba razowego
sól
1kg - obranych i pokrojonych w plastry buraków ćwikłowych
5 - ząbków czosnku
liść laurowy
» zobacz przepis

Barszcz wołyński

Forma potrawy: Zupa
0,5kg mięsa wołowego lub kiełbasy
0,5kg małych buraków
szklanka ugotowanej fasoli
włoszczyzna z kapustą
4 ziemniaki
sól, pieprz
listek laurowy
0,5 szklanki śmietany
zielenina
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.