Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
0,5 główki posiekanej białej kapusty
4-5 - ziemniaki pokrojone w kostkę
2 - ugotowane buraczki ćwikłowe starte na tarce
1 - szklanka ugotowanej białej fasoli
1 - marchew starta na tarce
1 - szklanka śmietany
1 - cebula pokrojona w kostkę
3 - łyżki pasty pomidorowej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
1 - łyżka oleju
Do wrzącej wody dodajemy kapustę i ziemniaki z wodą i całość gotujemy pod przykryciem.
Na patelni na oleju musimy zeszklić cebulę na złoty kolor, dodajemy marchew oraz pastę pomidorową lub świeże pomidory bez skórki starte na tarce.
Po podsmażeniu dodajemy buraczki oraz dodajemy śmietanę i mieszamy wszystkie składniki doprowadzamy do zagotowania, po czym dodajemy do garnka z kapustą, do którego wcześniej dodaliśmy fasolkę.
Całość mieszamy i gotujemy 2 - 4 min. w między czasie siekamy natkę pietruszki i zupę podajemy do jedzenia.
Forma potrawy: Zupy
3 buraki ćwikłowe
200 g białej kapusty
rzodkiew
cebula
szklanka gęstej i słodkiej śmietanki
sól
2 litry wody
Do podania z:
koperek
lub natka pietruszki
Forma potrawy: Zupy
1/2 kg wieprzowiny lub golonki lub kiełbasy
włoszczyzna
1/2 główki kapusty
6 ziemniaków
3/4 szklanki soku pomidorowego
sól, pieprz
listek laurowy
zielenina
Forma potrawy: Zupy
3 l. - przegotowanej wody
kromka chleba razowego
sól
1 kg - obranych i pokrojonych w plastry buraków ćwikłowych
5 - ząbków czosnku
liść laurowy
Forma potrawy: Zupy
0,5 kg mięsa wołowego lub kiełbasy
0,5 kg małych buraków
szklanka ugotowanej fasoli
włoszczyzna z kapustą
4 ziemniaki
sól, pieprz
listek laurowy
0,5 szklanki śmietany
zielenina