MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z cebulą

Składnik cebula został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Zupa cebulowa

Forma potrawy: Zupy

1,5 kg - posiekanej w pół plasterki cebuli
1/2 - kostki masła
1 - szklanka białego wytrawnego wina
sól, pieprz
10 dag - startego żółtego sera
4 - pszenne grzanki
1 l - wody
szczypta startej gałki muszkatołowej

Zupy z cebuli » zobacz przepis

Zupa z boczkiem

Forma potrawy: Zupy

2 ziemniaki
1 marchewka
połowa selera
kostka rosołowa
3 cebule
2 łyżki oleju
5 dag chudego boczku
sól
pieprz
100 ml śmietany
koperek

Zupy z cebuli » zobacz przepis

Zupa czosnkowa

Forma potrawy: Zupy

4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
4 pomidory
3 cebule
4 szklanki wody
sól, pieprz
4 kromki chleba

Zupy z cebuli » zobacz przepis

Meksykańska zupa z dyni

Forma potrawy: Zupy

400 g cebuli
150 g bekonu
2 łyżki oleju
1 kg dyni
1/8 l soku pomarańczowego
1,2 l wywaru z drobiu
2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
1–2 papryczki chili
200 ml śmietany kremowej
świeże liście kolendry

Zupy z cebuli » zobacz przepis

Czerwona zupa z wołowiny

Forma potrawy: Zupy

2 torebki ryżu białego (200 g)
25 dag mielonej wołowiny
4 średniej wielkości cebule
ząbek czosnku
łyżka oleju
pół litra soku pomarańczowego
pół litra wywaru z warzyw lub kostki warzywnej
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka zmielonego kminku
liść laurowy
pieprz
cukier
 

Zupy z cebuli » zobacz przepis

Syryjski żur z soczewicy i szpinaku

Forma potrawy: Zupy

200 g soczewicy
pół litra zimnej wody
2 cebule
olej
50 g szpinaku
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
zielenina

Zupy z cebuli » zobacz przepis

Shorba

Forma potrawy: Zupy


50 g grochu włoskiego
2 łyżki oliwy
2 średniej wielkości cebule
450 g jagnięciny na gulasz (ew. wołowina lub kurczak)
5-6 pomidorów
125 g fasolki szparagowej
2 średniej wielkości kartofle
125 g świeżego bobu
1 łyżka świeżej mięty
1 łyżka świeżej kolendry
1 łyżeczka papryki
2 łyżki pasty pomidorowej
2,5 l wody
1 średniej wielkości cukinia
1 zielona papryka
100 g cienkiego makaronu
sól, pieprz

Zupy z cebuli » zobacz przepis

Zupa z zielonych warzyw

Forma potrawy: Zupy

po 10 dag brokułów i cukinii,
5 dag całej części pora,
1 cebula (5 dag),
1 kalarepka (5 dag)
3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
10 dag twardego sera koziego
1 łyżka masła
oregano, sól, pieprz

Zupy z cebuli » zobacz przepis