Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60 dag filetów
10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików
2 dag tłuszczu
10 dag cebuli
4 dag tłuszczu do pieczenia
1/8 l śmietany
5 dag sera gouda lub tylżyckiego
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
30 dag filetów rybnych
kwasek cytrynowy albo ocet
sól
25 dag makaronu
1/4 l sosu pomidorowego albo ketchupu
2 łyżki tartego sera
1 i 1/2 łyżki masła
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
1 kg dorsza lub mintaja
po łyżeczce mielonych lub utłuczonych: pieprzu i kminku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 utłuczone goździki
sok z cytryny
sól
cukier do smaku
5 ząbków czosnku
olej lub oliwa
Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
400-500 g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20 g mąki
20 g oleju
1/2 szklanki śmietany
150 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400 g ziemniaków
80-100 g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
1 kg filetów śledziowych
0,5 kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
50 dag filetów z dorsza
4 ziemniaki
marchewka
pół selera
2 cebule
10 dag śmietanki
pół szklanki soku pomidorowego
ząbek czosnku
sok z cytryny
mąka
olej
natka pietruszki
sól i pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
75 dag filetów z dorsza
50 dag białej fasoli
2 cebule
2 marchwie
2 ząbki czosnku
10 dag masła
15 dag śmietanki
2 łyżki ketchupu
2 pomidory
5 dag tartego sera żółtego
sól, pieprz
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
4 pstrągi (po ok. 20 dag)
3 plastry szynki serrano lub westfalskiej
100 ml oleju
2 łyżki mąki
1 cytryna
sól, biały pieprz