cojemy.pl > Wyszukiwanie wg. składników

Szukaj przepisów według składników

Wybierz składnik z listy
LUB wpisz nazwę składnika
[X] Boczek
[X] Jajka
Zmniejsz wyniki do wybranej formy potrawy:
Kliknij znaczek [X] obok składnika, aby usunąć z listy wybranych.
Liczba znalezionych przepisów: 610

Kolorem zielonym zaznaczono [Boczek] [Jajka]

Zupa kulajda

Forma potrawy: Zupa
2-3 ziemniaki
5dag - suszonych grzybów
1 - łyżeczka kminku
0,2 l - kwaśnej śmietany
2 - jajka
1 - łyżeczka mąki
1 - łyżeczka białego octu winnego
sól, pieprz, woda
» zobacz przepis

Zupa fasolowa a la jokai

Forma potrawy: Zupa
200g fasoli suchej lub 300g świeżej
300g wędzonych żeberek wieprzowych
300g wędzonej kiełbasy
2 średnie marchewki
1 nieduży kawałek białej rzepy
1 cebula
2 zielone papryki
1 pomidor
160ml kwaśnej śmietany
3 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka papryki
czosnek, liść laurowy
1 pęczek zielonej pietruszki
sól
Kluseczki (csipetke):
80g mąki
1 jajko
sól
» zobacz przepis

Szarlotka na jednym jajku

Forma potrawy: Ciasto
4-5 dużych jabłek
50 dkg mąki
1 kostka masła
1 jajko
1 szklanka cukru
1/4 torebki proszku do pieczenia
łyżka spirytusu
1/4 szklanki otręb
cynamon
cukier waniliowy
cukier puder
» zobacz przepis

Makaron smażony z kurczakiem

Forma potrawy: Danie główne
250g makaronu ryżowego
120g piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
250g kiełków sojowych
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki sosu rybnego
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki oleju
3 pędy bambusowe
Do przybrania:
natka pietruszki
cytryna
świeże czerwone papryczki chilli
» zobacz przepis

Kapusta włoska zapiekana

Forma potrawy: Danie główne
2 małe główki włoskiej kapusty
500ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
 
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
» zobacz przepis

Pierś kurczaka z serem

Forma potrawy: Danie główne
4 połówki piersi kurczaka (filety) lub 4 sznycle cielęce
4 słupki ostrego żółtego sera o wysokości 7-8 cm i szerokości 1,5 cm
4 łyżki startego żółtego sera (razem ok. 25 dag)
1 łyżka masła
2 łyżki ziół (gotowej mieszanki do kurczaka lub zmieszanych: oregano, majeranku, tymianku i pieprzu ziołowego)
1 jajko
2 łyżki mąki
3 łyżki tartej bułki
olej do smażenia
sól
pieprz
Do podania:
ryż lub frytki
surówka
» zobacz przepis

Pikantne pulpety

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
450g mielonego mięsa jagnięcego
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżki garam masala
4 łyżki posiekanych liści kolendry
1 łyżka posiekanych liści mięty
1 jajko, ubite
olej do posmarowania
Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki
Sos:
1 ogórek posiekany
150ml jogurtu naturalnego
Do przybrania:
listki mięty
» zobacz przepis

Bryndzowe haluszki

Forma potrawy: Danie główne
1 jajko
10dag wędzonej słoniny
0,5kg mąki
woda mineralna gazowana
1 kostka bryndzy
» zobacz przepis

Pieczeń z warzywami

Forma potrawy: Danie główne
75dag mieszanego mielonego mięsa
1kg porów
4 duże marchewki
1 cebula
1 pęczek natki
3 gałązki lubczyku
1 czerstwa bułka
1 jajko
20dag tłustej śmietany
10dag ziołowego żółtego sera
1 szklanka musztardy
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Szarlotka z bitą śmietaną

Forma potrawy: Ciasto
1,5kg kwaśnych jabłek
20 dkg cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 opak. cukru waniliowego
20 dkg mąki
2 łyżki śmietany
30 dkg margaryny
0,5 litra śmietany
1,5 opak. żelatyny
cukier puder
» zobacz przepis

Pierogi z czereśniami lub wiśniami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
Ciasto:
350g mąki
1 małe jajko
ok. 125ml letniej wody
sól
Farsz:
600g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
Inne:
masło do polania pierogów
40g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200ml śmietany ubitej z łyżką cukru
» zobacz przepis

Spiralki serowe

Forma potrawy: Ciasto
20dag (1 szklanka) mąki
10dag masła roślinnego
20dag sera topionego lub żółtego
białko do posmarowania
szczypta soli
mielona papryka lub kminek do posypania
tłuszcz do blachy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.