MENU
ZWIŃ MENU

Suflet z wątrobek drobiowych

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 55 min.

Składniki

250 g kurzych wątróbek
80 g cebuli dymki
1 pęczek pietruszki
60 g masła
4 jaja
30 g mąki
25 ml porto
300 ml mleka
sól, pieprz
masło do posmarowania foremek

Przyrządzanie

Przygotować sos:
na patelni rozgrzać 30 g masła. Wsypać mąkę, wymieszać na gładką masę. Wlać zimne mleko, mieszając gotować tak długo, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić.

Kurze wątróbki oczyścić z żyłek, tłuszczu i zielonych cześci. Pietruszkę i dymkę opłukać, drobno pokroić, dymkę podsmazyc na 30 g masła.

Do podsmażonej dymki dodać wątrobki, smażyć przez dalsze 5 minut. Dodać porto i pokrojoną pietruszkę. Smażyć następne 5 minut. Masę zmiksować, dodać żółtka, wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Wysmarować masłem 4 małe foremki.

Ubić sztywną pianę z białek. Zmiksowaną masę wymieszać z sosem i pianą. Napełnić foremki, wstawić do piekarnika, piec 15 przez minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Suflet morelowy

Forma potrawy: Ciasta

0,75 kg moreli z puszki
4 jajka
12,5 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
15 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
tłuszcz do smarowania formy
 
Sos waniliowy
2-3 żółtka
6 dag cukru
cukier waniliowy
0,25 litra mleka lub słodkiej śmietany
 

Szaszłyczki z wątróbek drobiowych

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

0,5 kg wątróbek drobiowych
1 owoc mango
50 g orzechów ziemnych
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 suszone papryczki chilli
50 g masła orzechowego
1 kawałek cynamonu
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju

Do podania:
ryż,
sos sa-teh

Suflet z kalafiora

Forma potrawy: Dania główne

50 dag mrożonych różyczek kalafiora
ok. 50 g wędzonej słoniny
50 dag pureé ziemniaczanego (może być z torebki)
zmielona gałka muszkatołowa
świeży zmielony pieprz
15 dag mrożonych, drobno pokrojonych porów
4 średniej wielkości pomidory
25 g masła
20 g mąki
1/2 litra mleka
20 dag żółtego sera
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
masło do posmarowania formy

Suflet z cukinii i sera

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

500 g cukinii
4 jaja (osobno białka i żółtka)
100 g startego parmezanu
20 g masła
tymianek, sól

Na sos beszamelowy:
30 g masła
40 g mąki
250 ml mleka
sól ziołowa, pieprz