250g kurzych wątróbek
80g cebuli dymki
1 pęczek pietruszki
60g masła
4 jaja
30g mąki
25ml porto
300ml mleka
sól, pieprz
masło do posmarowania foremek
Przygotować sos:
na patelni rozgrzać 30 g masła. Wsypać mąkę, wymieszać na gładką masę. Wlać zimne mleko, mieszając gotować tak długo, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Kurze wątróbki oczyścić z żyłek, tłuszczu i zielonych cześci. Pietruszkę i dymkę opłukać, drobno pokroić, dymkę podsmazyc na 30 g masła.
Do podsmażonej dymki dodać wątrobki, smażyć przez dalsze 5 minut. Dodać porto i pokrojoną pietruszkę. Smażyć następne 5 minut. Masę zmiksować, dodać żółtka, wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Wysmarować masłem 4 małe foremki.
Ubić sztywną pianę z białek. Zmiksowaną masę wymieszać z sosem i pianą. Napełnić foremki, wstawić do piekarnika, piec 15 przez minut.