Omlet z szynką, grzybami i serem
Forma potrawy: Śniadania
2 jajka
1 plaster szynki
2-3 grzybki mogą być pieczarki
łyżka zielonego szczypiorku
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje, Śniadania
6 śledzi
0,5 litra śmietany
mały słoik grzybków marynowanych
cebula
2-3 jajka na twardo
2-3 jabłka
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
200 g świeżych kurek
8 jaj
3 łyżki masła
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki zmielonych ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
16 kapeluszy suszonych prawdziwków o średnicy 3-4 cm.
3 szklanki mleka
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
4 łyżki mąki
natka pietruszki
olej do smażenia
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
Żółte, zdrowe kurki (około 2 szklanki)
masło
sól
pieprz
cebula
śmietana
Do podania:
chlebek lub bułki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
1 kg rydzów
100 g masła
sól
może też być: śmietana
Do podania z:
chlebem
lub grzankami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
16 mniej więcej jednakowych rydzów średniej wielkości
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masla
1 pęczek zielonej pietruszki
sól
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
30 dag pieczarek
5 dag masła
5 jajek
5 łyżek mąki
3 łyżki wody mineralnej
sól, pieprz
drobno posiekana natka pietruszki