Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 40 min.
16 mniej więcej jednakowych rydzów średniej wielkości
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masla
1 pęczek zielonej pietruszki
sól
Rydze oczyścić i dokładnie umyć, zmieniając kilka razy wodę. Osączyć na sicie układając blaszkami do dołu.
Zieloną pietruszkę umyć i drobno pokroić. Czosnek obrać, umyć i drobno posiekać.
Blachę nasmarować masłem. Ułożyć rydze blaszkami do góry. Posypać zieloną pietruszką i posiekanym czosnkiem. Pokropić olejem, ale teraz jeszcze nie solić.
Blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Uważać by się zbytnio nie wysuszyły, bo będą niesmaczne.
Gorące rydze posolić po upieczeniu i od razu podawać.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
1 kg rydzów
100 g masła
sól
może też być: śmietana
Do podania z:
chlebem
lub grzankami
Forma potrawy: Przetwory
1 kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Przetwory
5 kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki)
20 łyżek soli
Cielęcina z kurkami lub rydzami
Forma potrawy: Dania główne
1 kg grzybów (kurki lub rydze)
1/2 kg cielęciny bez kości
łyżka masła
1/2 szklanki białego,wytrawnego wina
szklanka gęstej słodkiej śmietanki
pieprz
sól