MENU
ZWIŃ MENU

Rydze po katalońsku

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 40 min.

Składniki

16 mniej więcej jednakowych rydzów średniej wielkości
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masla
1 pęczek zielonej pietruszki
sól

Przyrządzanie

Rydze oczyścić i dokładnie umyć, zmieniając kilka razy wodę. Osączyć na sicie układając blaszkami do dołu.

Zieloną pietruszkę umyć i drobno pokroić. Czosnek obrać, umyć i drobno posiekać.

Blachę nasmarować masłem. Ułożyć rydze blaszkami do góry. Posypać zieloną pietruszką i posiekanym czosnkiem. Pokropić olejem, ale teraz jeszcze nie solić.

Blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Uważać by się zbytnio nie wysuszyły, bo będą niesmaczne.

Gorące rydze posolić po upieczeniu i od razu podawać.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Rydze z patelni

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

1 kg rydzów
100 g masła
sól
może też być: śmietana

Do podania z:
chlebem
lub grzankami

Grzyby marynowane

Forma potrawy: Przetwory

1 kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe

Grzyby kiszone

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Przetwory

5 kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki)
20 łyżek soli

Cielęcina z kurkami lub rydzami

Forma potrawy: Dania główne

1 kg grzybów (kurki lub rydze)
1/2 kg cielęciny bez kości
łyżka masła
1/2 szklanki białego,wytrawnego wina
szklanka gęstej słodkiej śmietanki
pieprz
sól