cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Rydze po katalońsku

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy z pieczarkami i pietruszką

Rydze po katalońsku

Formy potrawy: przekąska lub przystawka, śniadanie, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 40 min.

Składniki potrawy

16 mniej więcej jednakowych rydzów średniej wielkości
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masla
1 pęczek zielonej pietruszki
sól

Przyrządzanie

Rydze oczyścić i dokładnie umyć, zmieniając kilka razy wodę. Osączyć na sicie układając blaszkami do dołu.

Zieloną pietruszkę umyć i drobno pokroić. Czosnek obrać, umyć i drobno posiekać.

Blachę nasmarować masłem. Ułożyć rydze blaszkami do góry. Posypać zieloną pietruszką i posiekanym czosnkiem. Pokropić olejem, ale teraz jeszcze nie solić.

Blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Uważać by się zbytnio nie wysuszyły, bo będą niesmaczne.

Gorące rydze posolić po upieczeniu i od razu podawać.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Czosnek, Masło, Olej, Pietruszka, Rydze, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Rydze z patelni

Forma potrawy: Śniadanie, Przekąska lub przystawka
1kg rydzów
100g masła
sól
może też być: śmietana

Do podania z:
chlebem
lub grzankami
» zobacz przepis

Grzyby kiszone

Forma potrawy: Inna potrawa, Przetwór, Przekąska lub przystawka
5kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki)
20 łyżek soli
» zobacz przepis

Cielęcina z kurkami lub rydzami

Forma potrawy: Danie główne
1kg grzybów (kurki lub rydze)
1/2kg cielęciny bez kości
łyżka masła
1/2 szklanki białego,wytrawnego wina
szklanka gęstej słodkiej śmietanki
pieprz
sól
» zobacz przepis

Grzyby na zimę

Forma potrawy: Przetwór
prawdziwki
lub rydze
lub podgrzybki
lub zielonki
lub gąski szare
lub maślaki (bez skórki)
lub kurki
sól
» zobacz przepis

Grzyby marynowane

Forma potrawy: Przetwór
1kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.