1kg dyni makaronowej
1/2 małego selera
1 por
1 litr bulionu z kostki
4 łyżki masła
1 szklanka mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
koperek
Por i seler umyć, oczyścić, pokrajać na małe kawałki lub zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do wrzącego bulionu i gotować na słabym ogniu.
Dynię obrać, przekrajać w poprzek na 4 części. Jedną ćwiartkę odłożyć, a pozostałe pokrajać w kostkę, włożyć do bulionu i gotować razem z porem i selerem.
Po godzinie rozgotowane warzywa przetrzeć przez sito, a potem podgrzać, dodając mleko i masło. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Odłożony kawałek dyni ugotować osobno w osolonej wodzie lub bulionie, tak aby miękisz rozpadł się na pasemka przypominające makaron. Odcedzić i włożyć do przetartej zupy.
Podając posypać zupę na talerzach drobno posiekanym zielonym koperkiem.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl