Zupa owocowa

Składniki potrawy

2 l wody
25dag suszonych śliwek
50dag jabłek
cukier do smaku
cynamon
goździk
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. śmietanki

Dodatki:
grzanki, bułki lub makaron nitki

Przyrządzanie

Umyć suszone śliwki, namoczyć je, gotować w tej samej wodzie wraz z goździkiem, dodać cynamonu i cukru do smaku.

Nastepnie obrać i pokroić jabłka w ćwiartki, dodać je do miękkich śliwek, ugotować, 
potem podprawić zawiesiną z mąki ziemniaczanej i śmietany. 

Najlepiej podawać z grzankami, z bułkami lub makaronem nitki.

Zupę owocową można przed podprawieniem zawiesiną przetrzeć. Można też przetrzeć tylko jabłka, a śliwki pozostawić w całości - do wyboru.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl