Zupa jesienna

Składniki potrawy

30dag soczewicy
kilka plastrów boczku wędzonego
włoszczyzna
seler
por
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
kilka ziemniaków
majeranek
sól
świeżo mielony biały pieprz
posiekana pietruszka

Przyrządzanie

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Obrać warzywa i pokroić w drobną kostkę. Poddusić, ale nie rumienić. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, podlać wodą i zagotować.

Dolać wodę (ok. pół litra - bardzo dobry będzie rosół z kostki) i wrzucić opłukaną soczewicę (nie namoczoną).

Zmniejszyć ogień i gotować około godziny.

Następnie pokroić w kostkę ziemniaki i wrzucić do zupy. Gotować jeszcze pół godziny.

Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl