90dag wołowiny z udzca lub polędwicy
20dag boczku
3dag suszonych grzybów
7dag korniszonów
1 cebula
2 kromki bułki bez skórki
150ml śmietany
1 jajo
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Suszone grzyby należy namoczyć, po czym ugotować i pokroić w paseczki. Zachować wywar z grzybow.
Mięso umyć w zimnej wodzie. Z połowy mięsa wykroić 8 cienkich plastrów, zbić je tłuczkiem, posolić i posypać pieprzem. Z boczku odkroić 8 plasterków.
Przygotować farsz: cebulę obrać, opłukać, pokroić w kawałki. Bułkę namoczyć w bulionie lub w wodzie, odcisnąć. Stworzyć farsz: pozostałe po odcięciu plastrów mięso i boczek zmiksować razem z cebulą, bułką i jajem. Farsz doprawić solą i pieprzem.
Plastry mięsa posmarować niezbyt grubą warstwą farszu, położyć plasterek korniszona, zwinąć w rulon, owinąć plasterkiem boczku, spiąć szpilką. Jeśli pozostanie farsz, to zrobić z niego klopsiki i obtoczyć w mące.
Obsmażyć zrazy i klopsy na maśle z oliwą. Zalać wywarem z grzybów, dodać pokrojone grzyby i dusić pod przykryciem przez 30-40 minut. W razie potrzeby dolać trochę wody.
Gdy zrazy będą miękkie, doprawić sos kwaśna śmietaną i raz zagotować.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl