Zrazy po makowsku

Składniki potrawy

80dag schabu
10dag pasztetu
5dag wątroby wieprzowej lub cielęcej
10dag pieczarek
1/2 szklanki wody lub wywaru z warzyw
10dag ketchupu
10dag smalcu
8dag cebuli
1dag mąki
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki

Przyrządzanie

Schab pokroić w plastry, rozbić je w podłużne prostokąty. Z wątroby usunąć błony, pokroić w paski i sparzyć wrzątkiem.

Drobno pokroić grzyby i cebulę, usmażyć na smalcu na złoty kolor, dodać pasztet, wątrobę, doprawić do smaku solą, pieprzem, dobrze wymieszać.

Farsz nałożyć na plastry schabu, zwinąć je, obtoczyć w mące, smażyć na rumiano na gorącym smalcu.

Przygotować zasmażkę z mąki i smalcu, rozprowadzić wodą lub wywarem z warzyw, dodać ketchup, sól, mieszając zagotować.

Sosem zalać mięso i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl