Ziemniaki nadziewane śledziami

Składniki potrawy

8 ziemniaków (dużych)
2 kubki naturalnego jogurtu
1/8 litra kwaśnej śmietany
pęczek kopru
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
6 wymoczonych filetów śledziowych matiesów
2 czerwone papryki
sól, pieprz, pieprz cayenne

Przyrządzanie

Umyte ziemniaki owinąć folią aluminiową i piec przez około godzinę w piekarniku ogrzanym do temperatury 225°C.

W czasie pieczenia ziemniaków przygotowac sos. Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać poszatkowaną pietruszkę i koperek. Przyprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Odstawić.

Filety śledziowe i paprykę pokroić w paski, wymieszać z pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Upieczone ziemniaki naciąć na środku głeboko i wypełnić farszem ze śledzi i papryki. Ułożyć na półmisku przybranym zieleniną. W osobnym naczyniu podawać sos.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl