Zapiekanka ziemniaczana warstwowa

Składniki potrawy

żółty ser
przyprawa oregano
przecier pomidorowy
przyprawa Delecta do mięs
sól
cebula
pół papryki
50 dkg ziemniaków
olej
musztarda
pieprz biały
ogórek surowy
nać pietruszki
schab

Przyrządzanie

Na oleju posmażyć: schab w małych kawałkach nasmarowany wcześniej przyprawą Delecta i solą, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, następnie paprykę pokrojoną w kostkę, popieprzyć.
 
Do wysmarowanej na dnie masłem brytfanki ułożyc warstwę ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki, na nich ułożyć 1/3 sosu z mięsem z patelni, kawałeczki żółtego sera, posolić, posypać oregano, posmarować musztardą, polać olejem, następnie znów ułożyć wastwę z ziemniaków, na niej podobną wastwę jak opisana poprzednio, znów ułożyć warstwę ziemniaków na niej taką samą warstwę jak poprzednio oraz kilka plasterków ogórka surowego na wierzchu oraz natki pietruszki na ogórki.
 
Dusić w piekarniku 50 minut. Podawać np. z piwem Okocim.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl