Zapiekanka ze szpinaku

Składniki potrawy

1,5kg szpinaku
100g masła
150g śmietanki
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
200g tartego żółtego sera
kromka chleba
sól, pieprz

Przyrządzanie

Szpinak należy zagotować w małej ilości wody, odsączyć. Przygotować sos beszamelowy i dodać do niego połowę śmietanki, sól i pieprz.

Miąższ chleba pokruszyć i wymieszać z pozostałą śmietanką. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę szpinaku, posolić, posypać pieprzem, polać 2-3 łyżkami beszamelu i posypać serem.

Układać warstwy aż do wyczerpania składników. Z wierchu polać beszamelem. Do śmietanki z bułką dosypać tarty ser i polać całość. Położyć kawałki masła.

Wstawić do piekarnika o temp. 160°C i piec około 1 godziny.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl