cojemy.pl > Dania główne > Khemma z ziemniaczkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z ryżem i śmietaną, ale bez soli i cebuli

Khemma z ziemniaczkami

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 30 min.

Składniki potrawy

450g mielonego mięsa jagnięcego
1 cebula, pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku, rozgniecione
50g świerzego imbiru, posiekanego
sól
1 łyżka proszku curry
świeżo zmielony pieprz naturalny
225g mrożonego groszku
500g młodych ziemniaczków z puszki, odsączonych

Do przybrania:
liście kolendry lub pietruszki

Przyrządzanie

Na patelni teflonowej smażyć mięso jagnięce wraz z cebulą, czosnkiem i imbirem (mięso powinno mieć wystarczającą ilość tłuszczu).

Dodać proszek curry, 150ml wody i doprawić do smaku. Doprowadzić do wrzenia i przez 5 minut gotować na wolnym ogniu. Wsypać groszek i gotować przez dalsze 2 minuty.

Na koniec dodać ziemniaki, przykryć patelnię i na małym ogniu gotować przez 5 minut.

Podawać gorące, przybrane liśćmi pietruszki.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Curry, Czosnek, Groszek, Imbir, Jagnięcina, Kolendra, Pieprz, Pietruszka, Sól kuchenna, Ziemniaki

Podobne przepisy

Czarnina

Forma potrawy: Zupa
1 - łyżka mąki
1 - kaczka z podrobami oraz 1 szklanka krwi z kaczki
1 lub 2 - szklanki śmietany
3 - kwaśne twarde jabłka (antonówki lub papierówki)
10dag - suszonych śliwek
cukier
1 - łyżka octu winnego
pieprz
przyprawa do zup w proszku
sól
kilka listków laurowych
pęczek włoszczyzny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.