500g polędwicy wołowej lub rostbefu
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 duża cebula
2 dymki
200g marchwi
200g cukini
1 papryka zielona
100ml bulionu mięsnego
3 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
2 łyżki ciemnego miodu
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do podania:
ryż
Mięso pokroić w plastry o grubości 1 cm., a następnie w paski.
Połączyć ze soba i dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty. Połową marynaty zalać mięso, wymieszać i odstawić na 20 minut.
Cebulę i marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć, wypestkować i pokroić w paski długości 3 cm. Dymki obrać, umyć i pokroić w pasemka tej samej długości. Imbir obrać i drobno posiekać.
Zamarynowane mięso przysmażyć na silnie rozgrzanym oleju, z obu stron, przez minutę. Wyjąć, osączyć i odłożyć.
Na pozostały ze smażenia mięsa tłuszcz wrzucić przygotowane jarzyny. Zalać bulionem, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu.
Zwiększyć ogien, dodać resztę marynaty i mieszać dopóki sos nie zgęstnieje. Dodać imbir i dusić dalej przez miutę. Dodać mięso, wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze 2 minuty.
Podawac od razu, z ryżem.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl