1kg wołowiny bez kości
1kg ziemniaków
3 cebule
2 marchewki
6dag masła
3dag mąki
butelka jasnego piwa
liść laurowy
2 łyżeczki pieprzu
Mięso wołowe pokroić na plastry, posypać solą, pieprzem i pokruszonym liściem laurowym.
Włożyć do rondla i zalać piwem, pozostawiając tak na kilka godzin.
Mięso wyjąć z piwa, osuszyć, oprószyć mąką, po czym obsmażyć na patelni na 2 łyżkach roztopionego masła.
Wyjąć wołowinę i na tym samym tłuszczu obsmażyć przez 3 minuty obrane i pokrojone w plastry ziemniaki wraz zposiekaną marchwią. W innym naczyniu przesmażyć na maśle pokrojona w plastry cebulę.
Wysmarowany tłuszczem rondel wypełnić warstwami ziemniaków, mięsa, cebuli, marchewki zaczynając i kończąc wypełnianie na ziemniakach.
Zalać całość piwem w którym moczyło się mięso i piec około 2 godziny pod przykryciem na nieduzym ogniu.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl