Wołowina duszona w piwie

Składniki potrawy

1kg - wołowiny na pieczeń
6 - sporych cebul posiekane
1/2 l - jasnego lekkiego piwa
2 - łyżki oleju
2 - łyżki masła
1- łyżeczka mąki
2 - łyżki gruboziarnistej musztardy np. francuskiej
1 - łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 - kromek chleba

Przyrządzanie

Plastry wołowiny posolić i mocno popieprzyć grubo zmielonym pieprzem, następnie delikatnie plastry zbić tępą stroną noża, na patelnię wlać oliwę i rozgrzać ją i obsmażyć z obu stron plastry.
 
Aby plastry przy pieczeniu nie wybrzuszały się należy je przed położeniem na patelnie lekko naciąć z obu stron.
 
Mięso przełożyć do garnka, do patelni dodać masło i dorzucić około połowę cebuli i smażyć do zeszklenia soląc i pieprząc cebulę.
 
Następnie cebulę dodać do mięsa do garnka, na patelnię dodać pozostałą część masła i roztopić je, dodać 2 łyżeczki mąki.
 
Zrobić zasmażkę i dolać do niej zimne piwo cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudy. Dodać łyżeczkę cukru soląc i pieprząc zasmażkę po zagotowaniu zasmażkę przelewamy do garnka z mięsem i cebulą przykryć garnek i dusić ok. 2 godz. na małym ogniu lub w piekarniku.
 
Podajemy na talerzu kładąc 2 kromki chleba z musztardą na wierzchu i na to nakładamy mięso oblewając je sosem z cebulą.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl