Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg chudej cielęciny (w kawałkach lub zmielona)
1,5 kubka ryżu
2 łyżki masła
1 kubek sera mozzarella pokrojonego w kostki
1/4 kubka drobno poszatkowanej cebuli
1 jajko
sól
biały pieprz do smaku
1/3 kubka białego wytrawnego wina lub soku z pomarańczy
1 puszka (700g) moreli (sok wylać)
1/3 kubka poszatkowanej swieżej pietruszki
Podsmażyć cielęcinę do zbrązowienia. Ugotować ryż i wymieszać z masłem, następnie dodać i wymieszać z cebulą, jajkiem, pieprz i solą.
Papkę ryżową rozprowadzic na cielecinie. Skropić winem. Ułożyć na tym morele, a pomiędzy wstawić kostki sera. Posypać pietruszką.
Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25-30 minut.
Morele, Cielęcina, Mozzarella, Ryż, Ser żółty, Pietruszka, Masło, Sól kuchenna, Cebula, Pieprz, Wino, Pomarańcza, Jajka
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
cielęcina 50 dkg.
liść laurowy 5 szt.
pieprz (ziarnisty)
ziele angielskie
żelatyna 2 łyżeczki
sól
Forma potrawy: Desery
750 g dojrzałej dyni
200 g suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
1 łyżka miodu
Cielęcina w glazurze śliwkowej
Forma potrawy: Dania na grilla
6 sznycli cielęcych
dip śliwkowy ( powidła, 2 łyżki wytrawnego białego wina, cynamon)
sól
Forma potrawy: Dania główne
800 g schabu bez kości
80 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki oleju
350 g suszonych moreli
1 puszka brzoswkiń
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia