Wiedeńska legumina ryżowa z morelami

Składniki potrawy

1/2 szkl. ryżu
1/2 litra mleka
cukier waniliowy
3-4 łyżki cukru
2 łyżki likieru
słoik kompotu morelowego
2 łyżeczki żelatyny
szklanka bitej śmietany

Przyrządzanie

Ryż wypłukać i zagotować w osolonej wodzie, odcedzić, zalać mlekiem i gotować przez około 20 min. na małym ogniu aż ryż będzie miękki.
 
Po zdjęciu z ognia dodać cukier waniliowy i likier oraz drobno pokrojone morele wyjęte z kompotu.
 
Rozpuścić żelatynę i dodać do masy ryżowej.
 
Mieszać całość do momentu aż ostygnie.
 
Wystudzoną masę udekorować bitą śmietaną i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godz.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl