Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
500 g brzoskwiń
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
cukier waniliowy
2 łyżki mąki
sól
masło do formy
Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać sól i mąkę.
W rondlu zagotować mleko i wrzącym rozprowadzić żółtka (dolewając stopniowo), stale mieszając. Postawić na małym ogniu, nie przestając mieszać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić, ciągle mieszając.
Ogniotrwałą miskę posmarować masłem i ułożyć na dnie warstwę brzoskwiń. Pozostałe brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki i dodać do wystudzonego kremu.
Z białek ubić sztywną pianę i ostrożnie połączyć z kremem. Otrzymana masę wlać na brzoskwinie i piec około 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Podawać natychmiast.
Deser brzoskwiniowy z czerwonym winem
Forma potrawy: Desery
50 dag świeżych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń
10 dag migdałów
Sos:
kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml)
2 żółtka
2 łyżki cukru
Forma potrawy: Desery
20 dag twarogu trzykrotnie mielonego
4 połówki brzoskwiń świeżych lub z syropu/puszki
2 łyżki miodu
4 łyżki smietanki 18-procentowej
2 łyżki rozpuszczalnego kakao
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
2 łyżki likieru jajecznego Advocaat
Forma potrawy: Desery
8 brzoskwiń
15 dag czarnych jagód
1/2 łyżki cukru
Krem serowy:
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka lub śmietany
3-4 łyżki cukru
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka soku z cytryny
Wiedeńska legumina ryżowa z morelami
Forma potrawy: Sałatki, Desery
1/2 szkl. ryżu
1/2 litra mleka
cukier waniliowy
3-4 łyżki cukru
2 łyżki likieru
słoik kompotu morelowego
2 łyżeczki żelatyny
szklanka bitej śmietany