cojemy.pl > Desery > Szybki torcik truskawkowy

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sosy z olejem ale bez pieprzu

Szybki torcik truskawkowy

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

50dag truskawek
35dag gotowych małych bez
1 szklanka śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
15dag cukru

Przyrządzanie

Truskawki przebrać, umyć i usunąć z nich szypułki. Kilka dorodnych, jednakowej wielkości owoców należy odłożyć do dekoracji.

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a kiedy spęcznieje dodać jeszcze 2 łyżki wody i podgrzać, aż się rozpuści.

Śmietankę ochłodzić, dodać połowę cukru, cukier waniliowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać żelatynę.

Tortownicę wyłożyć bezami, nałożyć truskawki i posypać je resztą cukru. Przykryć bitą śmietaną, a wierzch przybrać odłożonymi owocami.

Wstawić do lodówki na jedną godzinę do stężenia.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cukier waniliowy, Truskawki i poziomki, Wanilia, Śmietana, Żelatyna

Podobne przepisy

Torcik waflowo-kaimakowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
paczka wafli
1 szklanka mleka
30dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru
25dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
25dag gęstej marmolady
» zobacz przepis

Szybki torcik kajmakowy

Forma potrawy: Deser
1 paczka wafli andrutów

Do przybrania:
2 mandarynki (10 dag)
10-12 orzeszków pistacjowych

Masa
25dag margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku
2 zółtka
» zobacz przepis

Sernikowy torcik

Forma potrawy: Deser
biszkopt o średnicy ok. 20 cm
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
450g serka śmietankowego
4 łyżki lukru
4 łyżki chudej śmietanki
sok z 1 cytryny
425g truskawek w syropie (lub wiśni)

Do przybrania:
150ml bitej śmietalny
» zobacz przepis

Truskawkowy specjał

Forma potrawy: Deser
225g mrożonych truskawek
4 łyżki likieru pomarańczowego
1/2 litra lodów waniliowych
świeże truskawki do przybrania (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Truskawkowo-śmietankowy koktajl

Forma potrawy: Koktajl bezalkoholowy
50dag dojrzałych truskawek
ok. 2 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
cukier puder
» zobacz przepis

Truskawkowy przecier z całymi owocami

Forma potrawy: Przetwór
2kg truskawek
20-30dag cukru
» zobacz przepis

Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód

Forma potrawy: Zupa
25dag przecieru truskawkowego
15dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10dag cukru
cukier waniliowy
grzanki
» zobacz przepis

Napój truskawkowy z wermutem

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy, Napój, Deser
35dag truskawek
10dag cukru
1 szklanka wermutu
2 szklanki wody sodowej
lody konsumpcyjne
» zobacz przepis

Mus truskawkowy

Forma potrawy: Deser
pół kg truskawek
2 białka
cukier (ok. 6-8 łyżeczek)
1 płaska łyżka żelatyny

Do przybrania:
bita śmietana
» zobacz przepis

Napój z mleka, marchwi i truskawek

Forma potrawy: Napój
1kg marchwi
20dag truskawek
2 szklanki mleka
cukier
lody
» zobacz przepis

Szybkie ciasto biszkoptowe

Forma potrawy: Ciasto
4 duże lub 5 małych jaj
niepełna szklanka cukru
pełna szklanka mąki
» zobacz przepis

Tort truskawkowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
duże pudełko biszkoptów
3/4kg niezbyt dużych truskawek
4 białka
25 dkg drobnego cukru
kawałek wanilii
4 łyżeczki żelatyny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.