Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
50 dag truskawek
35 dag gotowych małych bez
1 szklanka śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
15 dag cukru
Truskawki przebrać, umyć i usunąć z nich szypułki. Kilka dorodnych, jednakowej wielkości owoców należy odłożyć do dekoracji.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a kiedy spęcznieje dodać jeszcze 2 łyżki wody i podgrzać, aż się rozpuści.
Śmietankę ochłodzić, dodać połowę cukru, cukier waniliowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać żelatynę.
Tortownicę wyłożyć bezami, nałożyć truskawki i posypać je resztą cukru. Przykryć bitą śmietaną, a wierzch przybrać odłożonymi owocami.
Wstawić do lodówki na jedną godzinę do stężenia.
Forma potrawy: Desery
1 paczka wafli andrutów
Do przybrania:
2 mandarynki (10 dag)
10-12 orzeszków pistacjowych
Masa
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku
2 zółtka
paczka wafli
1 szklanka mleka
30 dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru
25 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
25 dag gęstej marmolady
Marynowany seler z ananasem i szynką
Forma potrawy: Sałatki
puszka kukurydzy
biała część pora
3 jajka
kilka plastrów szynki
słoiczek marynowanego selera
5 krązków ananasa (lub w kawałkach)
majonez
sól
pieprz
Forma potrawy: Napoje