MENU
ZWIŃ MENU

Szybki torcik truskawkowy

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

50 dag truskawek
35 dag gotowych małych bez
1 szklanka śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
15 dag cukru

Przyrządzanie

Truskawki przebrać, umyć i usunąć z nich szypułki. Kilka dorodnych, jednakowej wielkości owoców należy odłożyć do dekoracji.

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a kiedy spęcznieje dodać jeszcze 2 łyżki wody i podgrzać, aż się rozpuści.

Śmietankę ochłodzić, dodać połowę cukru, cukier waniliowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać żelatynę.

Tortownicę wyłożyć bezami, nałożyć truskawki i posypać je resztą cukru. Przykryć bitą śmietaną, a wierzch przybrać odłożonymi owocami.

Wstawić do lodówki na jedną godzinę do stężenia.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Szybki torcik kajmakowy

Forma potrawy: Desery

1 paczka wafli andrutów

Do przybrania:
2 mandarynki (10 dag)
10-12 orzeszków pistacjowych

Masa
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku
2 zółtka

Torcik waflowo-kaimakowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

paczka wafli
1 szklanka mleka
30 dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru
25 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
25 dag gęstej marmolady

Marynowany seler z ananasem i szynką

Forma potrawy: Sałatki

puszka kukurydzy
biała część pora
3 jajka
kilka plastrów szynki
słoiczek marynowanego selera
5 krązków ananasa (lub w kawałkach)
majonez
sól
pieprz

Napój truskawkowy

Forma potrawy: Napoje

50 dag truskawek lub poziomek
około pół litra wody mineralnej
8 dag cukru