30 dag twarożku
1 szklanka śmietany
25 dag poziomek lub truskawek
10 dag cukru
cukier waniliowy
Twarożek przepuścić przez maszynkę. Dodać śmietanę, cukier, wymieszać. Owoce przebrać, umyć, osączyć i usunąć szypułki.
Duże truskawki przekrajać na połowę. Twarożek wyporcjować do kompotierek, na wierzchu położyć truskawki, posypać cukrem waniliowym.
Podawać na podwieczorek lub jako lekka kolacja.
Forma potrawy: Sosy
kubek gęstej, kwaśnej śmietany
mały słoik majonezu
dwa jaja
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
łyżka chrzanu
dwie cytryny
sól, cukier, biały pieprz
Forma potrawy: Desery
40 dag twarogu
1/2 szklanki słodkiego wina
cynamon
1 łyżka cukru
1 butelka śmietany
50 dag wiśni
wafle
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
40 ml Żołądkowej na Trawie Żubrowej
10 ml soku z cytryny
Tonic
Lód
Dekoracja:
plasterek cytryny lub twister.
Forma potrawy: Desery
50 dag truskawek
20 dag tłustego twarożku
10 dag cukru
2 jajka
7 dag śmietany kremówki
1 dag żelatyny
cukier waniliowy