500g swieżych jeżyn lub malin
200g twarożku homogenizowanego
2 łyżki cukru pudru.
Ciasto:
200g mąki
100g masła
1 jajo
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy
Polewa:
3 łyżki domowej galaretki z porzeczek
1 łyżka koniaku
Mąkę wraz z cukrem i solą przesiać na stolnicę. Dodać podzielone na małe kawałeczki masło, zagnieść i wyrabiać szybko, dodając, po 1 łyżeczce, wodę. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę. Wierzch ciasta nakłuć widelcem. Piec około 20 minut w nagrzanym do temperatury 200°C piekarniku, aż ciasto się zazłoci. Wyjąć z pieca i ostudzić.
Twarożek utrzeć z cukrem na jednolitą masę, którą wyłożyć na podpieczone ciasto. Na niej układać koliście świeże owoce.
W niewielkim rondelku rozpuścić na małym ogniu galaretkę porzeczkową. Połączyć ją z koniakiem i starannie wymieszać. Polewą tą zalać jeżyny.
Tartę wstawić na godzinę do lodówki. Podawać gdy polewa stężeje.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl