Ciasto:
150g mąki
75g masła
1,5 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
220g mięsa z krabów
3 jaja
150ml gestej śmietany
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
3 plasterki cytryny
1 gałązka ozdobnej pietruszki do przybrania
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą. Dodać do niej zimne masło, drobno posiekać ostrym nożem mieszając jednocześnie z mąką. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kule, przykryć, wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną forme do tarty o średnicy 20 cm. Zapiec pod przykryciem (folia aluminiowa lub papier do pieczenia obciążone kilkoma ziarnami fasoli) w piecu ogrzanym do temperatury 200°C przez 10-12 minut.
Jaja roztrzepać, połączyć ze śmietaną i mlekiem. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Dodać łyżkę siekanej natki pietruszki.
Na podstawę tarty wyłożyć małe kawałki mięsa krabów, zalać je masą jajeczną, a na niej ułożyć duże kawałki mięsa krabów. Piec około 30 minut w piekarniku ogrzanym do temp. 200°C. Gotową tartę ozdobić pokrojonymi plasterkami cytryny i gałązką natki pietruszki umieszczonymi ozdobnie na środku.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl