Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 25 min.
450g zielonego marakonu wstążki
sól
4 piersi z kurczaka, bez kości
1 łyżka oleju
225g małych grzybków, np. pieczarki lub kurki
275g skondensowanej zupy z kurczaka z puszki
3 łyżki wytrawnej sherry
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do posypania:
słodka papryka
Makaron gotować w dużej ilości osolonej wody przez około 15 minut lub aż będzie prawie miękki.
W tym czasie piersi kurczaka pokroić na kawałki. W rondlu podgrzać olej, włożyć kawałki kurczaka i obsmażać przez około 10 minut na złoty kolor. Następnie włozyć grzybki i dobrze wymieszać.
Do rondla wlać zupę i zagotować. Wlać sherry i wsypać pietruszkę, przyprawy do smaku i przez 1 minutę gotować na wolnym ogniu.
Makaron odlać i wyłożyć do ogrzanego naczynia. Przyrządzoną mieszaninę wylać na środek makaronu, posypać papryką i podawać.
Kurczak, Kurki, Pieczarki, Makaron, Olej, Wino, Pietruszka, Papryka, Sól kuchenna, Pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania na grilla
kurczak w porcjach 1 kg
cytryny 2 szt
oliwa z oliwek 4 łyżki
tymianek
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 cały kurczak
5 dag masła
szampan lub białe wytrawne wino
30 dag pomarańczy
5 dag rodzynków
sól, pieprz
sok z cytryny