Tagine z kurczaka, rodzynków i migdałów

Składniki potrawy

1 kurczak (ok. 1,5 kg)
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
2 cebule
200ml wody
sól, pieprz
60g obranych migdałów.

Sos rodzynkowy:
3-4 cebule
30-60g rodzynków
masło
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody

Przyrządzanie

Kurczaka podzielic na kawałki i przełożyć do dużego garnka, dodać oliwę, sól, pieprz, kurkumę, imbir i cynamon. Cebulę posiekać i dodać do reszty.

Garnek częściowo zakryć, postawić na średnim ogniu i gotować przez 30 min., kilkakrotnie obracając kawałki kurczaka.

Do garnka dolać wode, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, zakryć do połowy pokrywką i gotować przez nastepne 30 minut.

Przygotowac sos rodzynkowy:
Cebulę posiekać, przełożyć z rodzynkami, masłem, cynamonem, cukrem i wodą do małego rondelka. Gotować na średnim ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebule się rozgotują, a sos będzie gęsty, błyszczący i brązowy. Jeśli sos jest wystarczająco gęsty, ale cebule jeszcze nie rozgotowane, dodać wody i gotować dalej.

Migdały dodać do kurczaka i gotować, aż kurczak będzie miękki. Przełożyć na półmisek i zalać sosem z gotowania. Sos rodzynkowy podać oddzielnie.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl