cojemy.pl > Ciasta > Piernik popularny

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Śniadania z białym serem

Piernik popularny

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

Półtorej szklanki miodu
dwie szklanki cukru
3-4 jaja
kilogram mąki
20dag oleju sojowego, słonecznikowego lub z oliwy
cztery łyzki zmielonych przypraw - goździk, cynamon, gałka muszkatołowa
trzy łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady
dwie łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
łyżeczka amoniaku (wąglanu amonu)
mleko
15-25dag wyłuskanych orzechów

Przyrządzanie

Orzechy posiekać. Mąkę przesiać. Miód stopić i lekko zarumienić z dodatkiem cukru, wymieszać ze sproszkowanymi przyprawami. Gorący miód z cukrem wlać do przesianej mąki.

Rondel po miodzie wypłukać mlekiem, podgrzewając. Gorące mleko (jedną do półtorej szklanki) wlać również do mąki, wymieszać dodać tłuszcz i kakao.

Ciasto powinno być gęste. Należy je wyrobić drewnianą łyżką lub za pomocą robota. Wyrobione ciepłe ciasto należy pozostawić do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia.

Do zupełnie zimnego ciasta dodać jaja, amoniak wymieszany z kilkoma łyżkami zimnej wody oraz posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaćm ubijając łyżką lub ponownie wykorzystać robota.

Ciasto piernikowe włożyć do wąskich foremek posmarowynych lub wyłożonych folią aluminiową, napełniając je do połowy wysokości.

Piec w temperaturze około 150°C. Gdy ciasto wyrośnie, podwyższyć temperaturę. Piernik piecze się około godziny (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu, zostawić w formie do ostygnięcia.

Przechowywać ownięty serwetką lub w metalowym pudle, ewentualnie woreczku polietylenowym.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Amoniak do ciast (węglan amonu), Cukier, Cynamon (laska cynamonu), Czekolada, Gałka muszkatołowa, Goździk, goździki, Jajka, Kakao, Miód, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Olej, Orzechy, Pomarańcza

Podobne przepisy

Piernik z budyniem jabłecznym

Forma potrawy: Deser, Ciasto
1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru

Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)
» zobacz przepis

Piernik przekładany

Forma potrawy: Ciasto
1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek

Masa:
25dag masła
dwa żółtka
10dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10dag orzechów włoskich lub laskowych
» zobacz przepis

Piernik z marchwi

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
0,5kg mąki pszennej
0,5kg marchwi
350g brązowego cukru
100g masła
4 jaja
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn
Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100g migdałów
Inne:
masło i mąka do formy
» zobacz przepis

Piernik bez jajek

Forma potrawy: Ciasto
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
0,5 słoika dżemu truskawkowego
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy dla pierników
Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
2 łyżki bułki tartej
» zobacz przepis

Piernik z orzechami na miodzie i piwie

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
500g mąki pszennej
250g miodu
150g cukru
100g masła
100ml piwa
100g orzechów
5 jaj
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
100g migdałów (niekoniecznie)
skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
Inne:
masło i mąka do formy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.