60dag szynki dobrej jakości
2 jaja
6 łyżek miodu
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju
sól
olej do smażenia
3 plastry ananasa do przybrania
Szynkę pokroić w cienkie plastry, po czym pokroić w paski o długości około 5-7 cm.
Jaja połączyć z mąką i wyrobić na jednolitą masę. Obtaczać w niej paski szynki i smażyć na silnie rozgrzanym oleju na jasnobrązowy kolor. Po usmażeniu osączyć nadmiar tłuszczu.
Miód powinien być płynny, nie sztuczny. Miód wymieszać z 3 łyżkami oleju i podsmażyć, ciągle mieszając, na silnie rozgrzanej patelni, do czasu aż zbrązowieje.
Dodać obsmażone paski szynki i smażyć dalej, ciągle mieszając, dopóki nie pokryją się one warstewka karmelu.
Wyjąć, wyłożyć do salaterki i ostudzić.
Przybrać kawałkami ananasa i podawać.
Tak przygotowana szynka w miodzie jest znakomitym dodatkiem do innych potraw obiadowych.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl