50dag truskawek
35dag gotowych małych bez
1 szklanka śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
15dag cukru
Truskawki przebrać, umyć i usunąć z nich szypułki. Kilka dorodnych, jednakowej wielkości owoców należy odłożyć do dekoracji.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a kiedy spęcznieje dodać jeszcze 2 łyżki wody i podgrzać, aż się rozpuści.
Śmietankę ochłodzić, dodać połowę cukru, cukier waniliowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać żelatynę.
Tortownicę wyłożyć bezami, nałożyć truskawki i posypać je resztą cukru. Przykryć bitą śmietaną, a wierzch przybrać odłożonymi owocami.
Wstawić do lodówki na jedną godzinę do stężenia.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl