Szparagi z sosem holenderskim

Składniki potrawy

2kg białych szparagów
2 pomidory
1/2 pęczka bazylii
125g masła
1 żółtko, sól
2 łyżeczki soku z cytryny
czarny pieprz
150g surowej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plasterki

Przyrządzanie

Szparagi umyć, obrać, odkroić zdrewniałe końce.

Na pomidorach wykonać nacięcia w kształcie krzyża. Przelać je wrzątkiem, a następnie zimną wodą i obrać. Przekroić pomidory na połowę, usunąć pestki i pokroić je w małą kostkę. Pestki można usunąć ściskając połówki pomidora w dłoni i strząsając pestki z sosem do miseczki, resztę nasion można usunąć łyżeczką.

Bazylię opłukać i osuszyć, następnie obserwać listki. Kilka listków odłożyć do późniejszej dekoracji, resztę pokroić w paski.

Szparagi gotować w osolonej wodzie 12-15 minut.

Roztopić masło. Żółtko wlać do metalowej miski, wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą.

Żółtko ubić na krem, porcjami dodając masło. Na koniec dodać 2-3 łyżki wody, w której gotują się szparagi. Sos doprawić do smaku solą i świerzo zmielonym pieprzem, wymieszać z pokrojonymi pomidorami i posiekaną bazylią.

Szparagi wyjąć z wody i dokadnie osączyć. Ułożyć na półmisku, dodać efektowanie zwinięte plasterki szynki. Udekorować odłożonymi wcześniej listkami bazylii, polać odrobiną sosu holenderskiego.

Resztę sosu wlać  do sosjerki i podawać osobno. Do szparagów można podać także młode ziemniaki z wody.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl