0,5kg szynki wieprzowej bez kości
tłuszcz do smażenia
2dag mąki
2dag masła
8dag bułki tartej
2 jaja
sól
pieprz
ogórki
gotowane ziemniaki
Szynkę umyć, odciąć zbędny tłuszcz, pokroić w poprzek włókien na porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą.
Formować ręką i nożem szyncle nadając im okrągły kształt grubości jednego centymetra.
Przygotowane szyncle posypać przyprawami i mąką, panierować w rozmąconych jajach i bułce tartej, przyciskając ręką, wyrównując przy okazji brzegi.
Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, zmniejszając temperaturę pod koniec smażenia.
Po usmażeniu zlać tłuszcz, wstawić masło, roztopić przewracając sznycle na drugą stronę.
Podawać obłożone pokrojonymi w kostkę ogórkami oraz kawałkami gotowanych ziemniaków.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl