Syryjski żur z soczewicy i szpinaku

Składniki potrawy

200g soczewicy
pół litra zimnej wody
2 cebule
olej
50g szpinaku
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
zielenina

Przyrządzanie

Najpierw należy przepłukać soczewicę w dużej ilości zimnej wody. Następnie pokroić cebulę na cienkie plasterki; rozgrzać olej na patelni i smażyć cebulę na złocisto.

Następnie wrzucić soczewicę do garnka, zalać zimną wodą, dodać sól, pieprz i obsmażoną cebulę. Gotować na małym ogniu przez półtorej godziny.

W międzyczasie przygotować szpinak: umyć liście, wyłożyć je na papierowy ręcznik do wyschnięcia, a potem drobno pokroić. Szpinak przygotowany w ten sposób wrzucić do garnka z zupą i całość razem gotować jeszcze przez 15 minut.

Przed podaniem dolać do zupy sok z cytryny. Syryjski żur powinien być podawany bardzo gorący. Najlepiej smakuje z posiekaną, świeżą zieleniną.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl