Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
40 dag marchewki
100 ml śmietany
15 dag jabłek
4 dag chrzanu
zielenina
sól
sok z cytryny
Marchewkę umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć z nich gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce, połączyć z marchewką, śmietaną, chrzanem i posiekaną zieleniną.
Na końcu doprawić do smaku.
Forma potrawy: Sałatki
1 część marchewki
1 część jaj na twardo
1/2 części jabłek
majonez
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
25 dag ugotowanego makaronu
szklanka startego żółtego sera
sól, pieprz
1 i 3/4 szklanki mleka
Do podania:
sałata
lub surówka
Forma potrawy: Sałatki
Surówka z dyni i jabłek na słodko
Forma potrawy: Sałatki
150–200 g dyni melonowej (zabarwionej pomarańczowo)
1 duże jabłko lub 2 mniejsze
3 łyżeczki cukru
sok z cytryny
cynamon lub wanilia
dojrzała gruszka
świeże owoce do przybrania