Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 1 godz. 10 min.
Fasolka szparagowa 1,5 kg.
Cukier 3 płaskie łyżki
Ocet 10% 3/4 szklanki
Sól 1/2 łyżki
Woda 3 1/2 szklanki
Chrzan, koper
Młodą fasolkę szparagową bez włókien umyć i sparzyć wrzątkiem. Następnie sparzoną fasolkę zalać zimną wodą, odcedzić i ciasno układac w słoikach. Fasolkę można też pokroić na kawałki.
Chrzan umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Opłukany koper wraz z rozdrobnionym chrzanem włożyć do słoików z fasolką.
Przygotować zalewę z wody, cukru, soli i octu i zagotować.
Gorącą zalewą napełniać słoiki, po czym słoiki szczelnie zamknąć i gotować je około godzinę na niezbyt silnym ogniu.
Po upływie tego czasu słoiki wyjąć ostrożnie na suchą ściereczkę i wystudzić.
Po 48 godzinach ponownie wstawić do naczynia z ciepłą wodą i gotować na wolnym ogniu około 30 min.
Forma potrawy: Przetwory
fasolka szparagowa
pieprz
ziele angielskie
ząbki czosnku
liście laurowe
zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1-2 łyżki soli
4 łyżki curku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
fasolka szparagowa
ząbek czosnku na 1 słoik
gałązka kopru na 1 słoik
ocet
1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli na każdą szklankę octu
opcjonalnie czerwona papryka
Forma potrawy: Przetwory
2 kg dyni
500 g cukru
1 szklanka octu
1 szklanka wody
kilkanaście goździków
Forma potrawy: Dania główne
40 dag fasoli
10 dag tartej bułki
5 dag cebuli
2 jaja
8-10 dag tłuszczu
sól, pieprz
zielenina