Śledzie zapiekane

Składniki potrawy

30dag śledzi wędzonych
1kg ziemniaków
2 cebule
5dag żółtego sera typu cheddar
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki oleju
pół pęczka natki pietruszki
pieprz
sól

Przyrządzanie

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach, obrać i pokroić w plastry.

Ze śledzi zdjąć skórę i usunąć ości, a filety rozdrobnić na małe kawałki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w talarki.

Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowwadzić olej i ułożyć warstwami : ziemniaki, kawałki śledzia i cebulę. Każdą warstwę posolić i popieprzyć.

Zalać potrawę śmietaną i posypać startym serem.

Zapiekać 15 - 20 min w piekarniku, w temperaturze 190°C.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl