Ciasto:
20dag mąki
4 jajka
60dag masła
sól
Nadzienie:
60dag białego sera
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
szczypta soli selerowej
kieliszek sherry
łyżeczka pasty paprykowej
Jedną czwartą wody zagotować z masłem i solą. Mąkę wsypać do garnka z wrzątkiem. Mieszać, aż ciasto zacznie odstawać od dna garnka.
Przełożyć do miski, poczekać aż nieco ostygnie - wtedy wbijać po jednym jajku. Wymieszać.
Z masy formować ptysie i układać na blasze. Piec ok. 20 minut w temperaturze 230 stopni. Jeszcze ciepłe przekroić.
Ser utrzeć z solą, pieprzem i solą selerową, podzielić na dwie porcje. Jedną doprawić sherry, drugą - pastą paprykową.
Masą wypełnić dolne połówki ptysiów, następnie przykryć górnymi połówkami.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl