3-4 średnie selery
2 łyżki masła lub oleju
wywar z warzyw
jajo na twardo przetarte przez sito
łyżeczka posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanego kwaszonego ogórka
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka zieleniny
Wymyte selery obrać, pokroić na plasterki.
Masło lub olej rozgrzać na patelni, włożyć selery, smażyć na średnim ogniu przez 5 około minut.
Wlać tyle wywaru aby przykryć selery, gotować na dużym ogniu pod przykryciem do miękkości jarzynki. Dodać przetarte jajko, kapary i ogórek. Masło połączyć z mąką, dodawać do selerów po łyżce masy maślanej, mieszając za każdym razem. Dusić selery aż do zgęstnienia sosu często potrząsając patelnia.
Chwilę przed zdjęciem z ognia posypać zieleniną.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl