cojemy.pl > Dania główne > Udziec jagnięcy marynowany

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania główne bez ziemniaków, pomidorów i kapusty

Udziec jagnięcy marynowany

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

Ok. 1,5kg udźca jagnięcego (młodego)
1 łyżeczka ziela angielskiego
3 cebule
10 ząbków czosnku
2 duże marchewki
3 pietruszki
1 seler
4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
kilkanaście ziaren jałowca
2 łyżki octu
pieprz
sól
kilkanaście liści laurowych

Przyrządzanie

Marchew, pietruszkę seler i cebulę umyć, obrać i pokroić w słupki, pokruszyć liście laurowe, owoce jałowca i ziela angielskiego zmielić, wrzucić do miski.
 
Wymieszać z czosnkiem, roztartym z solą, dodać sól, czarny pieprz, ocet, olej. Wymieszać, ugniatając, aby jarzyny puściły sok. Oczyszczony z błon i nadmiaru tłuszczu udziec umyć, osuszyć. Na dno miski wyłożyć połowę warzyw, na to położyć mięso, przykryć resztą warzyw.
 
Odstawić w chłodne miejsce na minimum na 3-4 godziny. Po tym czasie piec ok. 2 godziny na rożnie.
 
Gotowe do jedzenia.
 
SMACZNEGO!!!

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Czosnek, Jagnięcina, Jałowiec, Liść laurowy, Marchew, Ocet, Olej, Pieprz, Pietruszka, Seler, Sól kuchenna, Ziele angielskie

Podobne przepisy

Marynowany seler z ananasem i szynką

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
puszka kukurydzy
biała część pora
3 jajka
kilka plastrów szynki
słoiczek marynowanego selera
5 krązków ananasa (lub w kawałkach)
majonez
sól
pieprz
» zobacz przepis

Sos tatarski

1 szklanka oleju
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
2 duże lub 3 małe żółtka jajek
1 zielona nieduża cebula
1 łyżka kaparów
1 ogórek marynowany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
» zobacz przepis

Dip z buraka

Forma potrawy: Sos
burak ugotowany lub marynowany
łyżka kaparów
200ml jogurtu
łyżka czerwonego octu winnego
łyżka musztardy
łyżka pasty pomidorowej
cukier, sól, pieprz
» zobacz przepis

Pasta rybna ze śledzia

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
śledź duży lub średniej wielkości, wędzony lub marynowany
20 dkg twarogu
ząbek czosnku
pietruszka lub koperek
przyprawy do smaku
» zobacz przepis

Sałatka z żółtych kurżetek z czosnkiem i miętą

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
750g małych kurżetek (okrągłych cukinii)
250ml octu
1 łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
skórka otarta z 1 limony
24 listki mięty
1/2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka soli morskiej
sól, pieprz
» zobacz przepis

Czosnek marynowany

Forma potrawy: Przetwór
25dag obranych ząbków czosnku
1/4 litra octu winnego
1/4 litra wody
2 łyżeczki cukru
2 goździki
10 ziarenek ziela angielskiego
łyżka oleju sojowego
» zobacz przepis

Aromatyczne śliwki w occie

Forma potrawy: Przetwór
3kg śliwek
30dag cukru
1,5 litra octu winnego
3 goździki
12 ziaren pieprzu, laska wanilii
2 liście laurowe
» zobacz przepis

Ryba z kasztanami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 filety rybne równej wielkości
10 pieczarek
10 obranych kasztanów jadalnych
sól
5-6 liści sałaty do przybrania

Marynata:
50ml wódki
4 łyżki sosu sojowego

Sos:
marynata pozostała po marynowaniu ryby
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 cebula
» zobacz przepis

Schab marynowany

Forma potrawy: Danie główne
1,5kg schabu środkowego bez kości
1/4 l octu winnego
4 łyżki oleju
cebula
3 ząbki czosnku
4 ziarna kolendry
4 ziarna jałowca
10 ziaren pieprzu
liść laurowy
łyżeczka estragonu
2 łyżeczki soli
40g masła lub margaryny
250g śliwek suszonych bez pestek
1/4 l białego wytrawnego wina
1kg kwaskowatych jabłek
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.