Schab pieczony z morelami

Składniki potrawy

800g schabu bez kości
80ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki oleju
350g suszonych moreli
1 puszka brzoswkiń
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia

Przyrządzanie

Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Ząbki czosnku oczyścić i zmiażdżyć.

Mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem, a nastepnie schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godziny.

Morele zalać gorącą wodą, zostawić na 10 minut i odcedzić.

Schłodzony schab ponacinać w wielu miejscach i naszpikować morelami.

W brytfance rozgrzać olej i zrumienić na nim mięso ze wszystkich stron, a następnie wstawić do piekarnika na 1 - 1,5 godziny. W trakcie pieczenia polewać często sosem.

Po upływie 40 minut do mięsa dolać czerwone wino i dodać resztę moreli.

Schab podawać na zimno pokrojony w plastry. Dla lepszego efektu można obłożyć go na półmisku połówkami brzoskwiń z puszki.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl