MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z szynką, ryżem i pieczarkami

Forma potrawy: Sałatki

Składniki

400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie )
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól
pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia.

Przyrządzanie

Ryż opłukać, gotować przez 17 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.

Pieczarki i ogórek obrać, umyć, pokroić w plasterki.

Cebulę pokroić w kostkę, szynkę w paseczki. Kapary posiekać.

Składniki połączyć, dodać ryż, doprawić solą i pieprzem.

Z oliwy, octu winnego i cukru zrobić sos.

Sosem polać mieszankę ryżu z warzywami, delikatnie wymieszać.

Na koniec posypać posiekanymi ziołami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka z szynką

Forma potrawy: Sałatki

2 plasterki szynki
10 plasterków zółtego sera ostrego
olej
sól
pieprz
sos diabelski (keczup)
majonez
ocet winny
1 papryka zielona
1 i pół ogórka
pół puszki kukurydzy

Sałatka z szynką, papryką i makaronem

Forma potrawy: Sałatki

4 papryki, każda w innym kolorze
szklanka makaronu (np. świderki)
średnia cebula
20-30 dag szynki
2-3 łyżki majonezu

Sałatka pieczarkowa z szynką i oliwkami

Forma potrawy: Sałatki

1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
2 duże plastry szynki
2 duże jabłka winne
3 ogórki kwaszone
10 czarnych oliwek
1 mały słoik majonezu
sok z połówki cytryny
sól, pieprz

Bałkańska sałatka z tuńczyka

Forma potrawy: Sałatki

8 połówek gruszek
małą puszka tuńczyka w oliwie
3/4 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
łyżeczka posiekanej zieleniny
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz