Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
1 sałata
4 jajka
strąk czerwonej papryki
strąk żółtej papryki
2 pomidory
pęczek rzodkiewki
garść rzeżuchy
natka pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
sok z cytryny
Sałatę opłukać, oddzielić liście i je wysuszyć.
Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupki (gotowanie ich w osolonej wodzie spowoduje łatwe oddzielenie skorupki), nastepnie pokroić na cząstki.
Paprykę opłukać, osączyć, pokroić na paski. Pomidory i rzodkiewkę staranni umyć, pokroić, wymieszać z sałatą i rzeżuchą.
Trzepaczką połączyć w naczyniu oliwę z sokiem z cytryny, posolić i polać tym sałatkę. Posypać resztą rzeżuchy i natką pietruszki.
Sałatka dekoracyjna z kalarepką
Forma potrawy: Sałatki
pół główki sałaty
6 rzodkiewek
młoda kalarepka
sól
4 łyżki śmietany
pieprz
garść rzeżuchy
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
100g dorsza
suszony estragon
szczypta soli
olej
1/2 łyżki musztardy
pieprz
łyżka śmietany
łyżka rzeżuchy
1/10 l wywaru z warzyw
Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje, Śniadania
8 kromek długiej bułki
8 plastrów żółtego sera
szklanka mleka
2 jaja
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
2 łyżeczki rzeżuchy lub szczypiorku
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku