MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z rzeżuchą

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki

1 sałata
4 jajka
strąk czerwonej papryki
strąk żółtej papryki
2 pomidory
pęczek rzodkiewki
garść rzeżuchy
natka pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
sok z cytryny

Przyrządzanie

Sałatę opłukać, oddzielić liście i je wysuszyć.

Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupki (gotowanie ich w osolonej wodzie spowoduje łatwe oddzielenie skorupki), nastepnie pokroić na cząstki.

Paprykę opłukać, osączyć, pokroić na paski. Pomidory i rzodkiewkę staranni umyć, pokroić, wymieszać z sałatą i rzeżuchą.

Trzepaczką połączyć w naczyniu oliwę z sokiem z cytryny, posolić i polać tym sałatkę. Posypać resztą rzeżuchy i natką pietruszki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka dekoracyjna z kalarepką

Forma potrawy: Sałatki

pół główki sałaty
6 rzodkiewek
młoda kalarepka
sól
4 łyżki śmietany
pieprz
garść rzeżuchy

Dorsz w sosie musztardowym

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

100g dorsza
suszony estragon
szczypta soli
olej
1/2 łyżki musztardy
pieprz
łyżka śmietany
łyżka rzeżuchy
1/10 l wywaru z warzyw

Babka kanapkowa

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje, Śniadania

8 kromek długiej bułki
8 plastrów żółtego sera
szklanka mleka
2 jaja
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
2 łyżeczki rzeżuchy lub szczypiorku

Prosta sałatka z soi

Forma potrawy: Sałatki

1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku