Sałatka z makaronu i wędlin

Składniki potrawy

100g suchego makaronu
250g wędlin (salami, kabanosy, szynka, chudy bekon)
50g suszonych grzybów (tylko kapelusze)
1 cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki

Sos ziołowy:
8 łyżek oliwy
4 łyżki octu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
2 łyżki wywaru z grzybów
natka pietruszki

Przyrządzanie

Suszone grzyby dokładnie umyć, moczyć w zimnej wodzie 1 godz. Gotować pod
przykryciem w 1 litrze wody przez 1 godzinę. Miękkie grzyby odcedzić, odsączyć na
sicie. Zostawic 2 łyżki wywaru do sosu.

Ugotować makaron w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą, odcedzić, ostudzić.

3. Cebule obrać, umyć, posiekać. Grzyby pokroić na paseczki. Szynkę, bekon i
salami pokroić na plasterki, następnie na paski. Kabanosy pokroić na plasterki.

Przygotowac sos. Rozetrzeć zioła z solą i pieprzem. Dodać ocet, oliwę i 2
łyżki wywaru z grzybów. Dokładnie wymieszać.

Do dużej miski włożyć makaron, wędliny, grzyby, posiekaną cebulę, nastepnie
zalać sosem i wymieszać.

Przed podaniem przełożyć do salaterki. Posypać posiekaną natką zielonej pietruszki.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl