cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Sałatka chińska z kukurydzą

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy z pieczarkami i pietruszką

Sałatka chińska z kukurydzą

Formy potrawy: przekąska lub przystawka, sałatka lub surówka, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

125g ananasa (świeżego lub z puszki)
1 zielona słodka papryka
1 marchewka
150g strączkowego zielonego groszku z puszki
puszka minikolb kukurydzy
125g świeżej zielonej fasolki strączkowej
szczypiorek
natka pietruszki

Sos:
1 łyżka stołowa miodu
1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka stołowa soku z cytryny

Przyrządzanie

Krążki ananasa osączyć z zalewy i pokroić w niewielką kostkę. Dużą zieloną paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki. Oskrobać marchewki i równierz pokroić w paski. Osączyć i pokroić konserwowy gorszek strączkowy. Ugotować i pokroić fasolkę.

Przygotowane warzywa przełożyć do głębokiej salaterki, dodać do nich osączone z zalewy kolbki kukurydzy, natkę pietruszki i szczypiorek.

Przygotować sos. Dokładnie wymieszać miód, jasny sos sojowy, zmiażdżony ząbek czosnku i sok z cytryny. Sos powinien mieć jednolitą, gładką konsystencję. Sałatkę należy polać sosem kilka minut przed podaniem i ostrożnie przemieszać.

Sałatkę chińską można podawać jako samodzielną przekąskę z pieczywem lub dodatek do dań z mięsa lub ryb.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Ananas, Cytryna, Czosnek, Fasola, Groszek, Kukurydza, Marchew, Miód, Papryka, Pietruszka, Sojowy, sos, Szczypiorek

Podobne przepisy

Wiosenna sałatka

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
Sałatka:
sałata strzępiasta
pęczek rzodkiewek
4 jaja
ogórek świeży
1 cebula (10 dag)
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

Sos I
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy stołowej
cukier, sól, pieprz

Sos II
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy lub chrzanu
1 łyżka kaparów
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka paprykowa w miodowym sosie

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
po 2 czerwone i żółte papryki
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2-3 gałązki oregano
1 łyżka kaparów
2 dymki
» zobacz przepis

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
» zobacz przepis

Sałatka z porów i jajek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
2 pory
3 jaja
ogórek konserwowy
pół pęczka natki pietruszki
mały słoik majonezu
musztarda
sól
pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z dyni i jabłek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
250g dyni
250g jabłek kompotowych
1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
60–80g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
» zobacz przepis

Sałatka kubańska do kurczaka

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
2 sałaty
4 pomarańcze
1/2 szklanki jogurtu
2-3 łyżki posiekanych orzechów
łyżka soku cytrynowego
cukier puder
» zobacz przepis

Sałatka selerowa

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1kg selerów
200g mąki
300g oliwy
200g bułki tartej
5 jaj
300g cebuli

Sos vinaigrette:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
20g soli
20g cukru
» zobacz przepis

Sałatka z kurczaka i kukurydzy

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka indyjska z ryżem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
100g długoziarnistego ryżu
250ml bulionu z kury
50g czerwonej fasoli z puszki
50g ziaren kukurydzy z puszki
1 pomidor
1 mała cebula
1 jabłko
1 banan
2 plasterki ananasa
1 pomarańcza bez pestek
20g rodzynków
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanych ziół (pietruszka, estragon, mięta)

Sos vinaigrette:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z fasoli

Forma potrawy: Kolacja, Sałatka lub surówka
430g białej fasoli konserwowej
430g czerwonej fasoli konserwowej
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 duża cytryna
30ml oliwy z oliwek
30g świeżego, drobno posiekanego tymianku
225g pomidorów konserwowych
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Do podania:
świeże pieczywo
» zobacz przepis

Sałatka pieczarkowa z kukurydzą

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
5 dużych świeżych pieczarek
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 jajka na twardo
1 mały słoik majonezu
1 łyżka sosu sojowego
1 pęczek szczypiorku
sok z cytryny
sól, pieprz, szczypiorek
» zobacz przepis

Sałatka z pomarańczy i marchwi

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
60dag marchewki
cytryna
2 kwaskowate pomarańcze
kilka kropli olejku pomarańczowego
sól
cukier puder
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.