Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6
125 g ananasa (świeżego lub z puszki)
1 zielona słodka papryka
1 marchewka
150 g strączkowego zielonego groszku z puszki
puszka minikolb kukurydzy
125 g świeżej zielonej fasolki strączkowej
szczypiorek
natka pietruszki
Sos:
1 łyżka stołowa miodu
1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka stołowa soku z cytryny
Krążki ananasa osączyć z zalewy i pokroić w niewielką kostkę. Dużą zieloną paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki. Oskrobać marchewki i równierz pokroić w paski. Osączyć i pokroić konserwowy gorszek strączkowy. Ugotować i pokroić fasolkę.
Przygotowane warzywa przełożyć do głębokiej salaterki, dodać do nich osączone z zalewy kolbki kukurydzy, natkę pietruszki i szczypiorek.
Przygotować sos. Dokładnie wymieszać miód, jasny sos sojowy, zmiażdżony ząbek czosnku i sok z cytryny. Sos powinien mieć jednolitą, gładką konsystencję. Sałatkę należy polać sosem kilka minut przed podaniem i ostrożnie przemieszać.
Sałatkę chińską można podawać jako samodzielną przekąskę z pieczywem lub dodatek do dań z mięsa lub ryb.
Sałatka pieczarkowa z kukurydzą
Forma potrawy: Sałatki
5 dużych świeżych pieczarek
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 jajka na twardo
1 mały słoik majonezu
1 łyżka sosu sojowego
1 pęczek szczypiorku
sok z cytryny
sól, pieprz, szczypiorek
Forma potrawy: Dania główne
20dkg schabu
4 pieczarki
olej
cukier
pół kostki bulionowej wołowej Knorra
pieprz biały
przyprawa chińska o 5 smakach
sól
imbir
1 marchewka
pół papryki
ryż na dwie osoby
pół selera
papryka w proszku ostra
Forma potrawy: Sałatki
100 g długoziarnistego ryżu
250 ml bulionu z kury
50 g czerwonej fasoli z puszki
50 g ziaren kukurydzy z puszki
1 pomidor
1 mała cebula
1 jabłko
1 banan
2 plasterki ananasa
1 pomarańcza bez pestek
20 g rodzynków
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanych ziół (pietruszka, estragon, mięta)
Sos vinaigrette:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
0,75 kg pomidorów
10 dag cebuli
10 dag tłuszczu
pół litra mleka
30 dag ziaren gotowanej kukurydzy
kostka rosołowa
sól, pieprz
cukier
zielenina