Ryż biryani

Składniki potrawy

500g ryżu długoziarnistego
500g młodej baraniny lub jarzyny - bakłażan, kabaczek, kalafior
150g masła
200g cebuli
10 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarna kardamonu
50g obranych migdałów
4 łyżki jogurtu
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
1 łyżeczka turmeriku (kurkumy)

Przyrządzanie

Mięso pokroić w kostkę o wimiarach 3 na 3 centrymetry. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Pieprz, kardamon, migdały i połowę kminku utłuc w moździerzu.

Rozgrzać połowę masła w rondlu, zrumienić cebulę na złoto. Wyjąć połowę cebuli i odstawić. Do masła z cebulą włożyć mięso i jogurt, osolić do smaku.

Smażyć do silnego zrumienienia mięsa, czesto mieszając. Dodać przygotowane przyprawy, kolendre i chilli, dokładnie wymieszać, smażyć na małym ogniu jeszcze 5 minut, odstawić.

W naczyniu żaroodpornym rozgrzać resztę masła, wsypać umyty i dobrze odcedzony ryż, dodać resztę kminku i podsmażoną odłożoną cebulę, liście laurowe, turmerik (czyli kurkumę) i sól, smażyć na mocnym ogniu przez 5 minut.

Odsypać z naczynia ryż zostawiając na dnie warstwę ok. 1 cm, przełożyć warstwą mięsa, następnie ryżu tak, aby w tym przekładańcu ryż był wierzchnią warstwą. Dolać wody na 2 cm ponad ostatnią warstwę ryżu.
Gotowac do całkowitego wchłonięcia wody przez ryż.

Wstawić przykryte naczynie do średnio rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

W tej potrawie mięso może być zastąpione przez jarzyny, np. bakłażan, kabaczek, kalafior, itp.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl