Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska
50 dag żółtego sera
2 serki topione
pół kostki masła
groszek zielony lub 15 dag pieczarek
Ser żółty włożyć do serwety, związać, włożyć do wrzącej wody i gotować, do czasu aż się stopi.
W czasie gotowania sera przygotować nadzienie: serki topione rozetrzeć z masłem, wymieszać z groszkiem lub usmażonymi pieczarkami.
Gorący stopiony ser w serwecie wyłożyć na stolnice, uformować prostokątny placek, nałożyć nadzienie, posypać pieprzem i zwinąć. Wstawić do lodówki do stężenia.
Roladę kroić poprzecznie w talarki o szerokości około 2 centymetrów.
Rolada bardzo dobrze sprawdza się jako zakąska.
Forma potrawy: Ciasta
4 jaja
7 dag mielonych orzechów włoskich
7 dag cukru
25 dag bitej śmietany
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
40 dag mąki
6 łyżek cukru
1 plaska łyżeczka proszku
20 dag roztopionego masła lub margaryny
cukier waniliowy
1 łyżka kakao
2 łyżki śmietany
Masa serowa:
1 kg białego sera
5 jajek
1,5 szkl. cukru
4 łyżki topionego masła
łyżka budyniu (suchego),
bakalie
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
400 g filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
0,3 szklanki mleka
3 jaja
2 sucharki
1 łyżeczka masła
sałata
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła (25 dkg)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masa serowa:
1/2 kg dobrego, niekwaśnego twarogu
1 jajko
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 kostki masła (12,5 dkg)
Ponad to:
puszka brzoskwiń
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej