Pureé z suchego grochu, fasoli lub bobu

Składniki potrawy

400g grochu lub fasoli lub bobu
3-4 łyżki bulionu
1 cebula
1 łyżka masła lub smalcu
sól, pieprz

Przyrządzanie

Namoczony groch/fasolę/bób odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować, aż będzie miękki (ok. 2 godz).

Pod koniec gotowania posolić, odcedzić, i przetrzeć przez sito.

Cebulę sparzyć, utrzeć na tarce o małych otworach i poddusić na maśle.

Włożyć przetarty groch/fasolę/bób, wlać kilka łyżek bulionu, dodać szczyptę pieprzu, osolić, wymieszać i podgrzać.

Groch/fasolę/bób można polać zrumienioną na maśle tartą bułką lub stopioną słoniną.

Podawać do mięsa, gotowanej szynki lub wędzonki.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl